Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement
www.maramures-ofertaturistica.ro
Din Harnicesti un drum de legatura cu Ocna Sugatag, trece prin satul HOTENI (DJ 185, km 2) renumit prin obiceiul folcloric denumit "Tânjaua de pe Mara", obicei practicat în Maramures doar la Hoteni, Harnicesti si Sat Sugatag. Initial festivitatile se desfasurau de Sângeorz, când 12-16 flacai îmbracati în haine de sarbatoare, pregateau un jug de boi, înstrutat cu crengi verzi, flori, clopotei, panglici, care era dus la cel sarbatorit, cel mai harnic, care a iesit primul la arat. De aici cortegiul se îndreapta spre tarina primului gospodar, sarbatoritul fiind asezat pe tileguta plugului si tras de tineri la jugul împodobit. Locul este înconjurat de trei ori, apoi alaiul se îndreapta spre valea Darasca unde sarbatoritul este îmbaiat sau doar spalat de cel mai batrân om din sat, un ritual de fertilitate, cu elemente precrestine arhaice, care sa determine un an bogat în recolte. Dupa terminarea ritualului alaiul se îndreapta spre casa sarbatoritului unde erau pregatite toate cele necesare unui ospat pe cinste, la care participa tot satul si alti invitati. Obiceiul este cunoscut si în zona Lapusului, pe Fisculas (Udatoriul de la Surdesti), la Mocod - Nasaud si în Tara Oltului.
În Hoteni se mai pot vizita:
- Biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" (*) - monument istoric, ridicata în anul 1657 în localitatea Slatina (de pe malul drept al Tisei) si adusa aici în anul 1788.
- Taurile de la Hoteni (**) - formate prin alunecare de teren, declarate arie naturala protejata de interes local, cuprinde doua lacuri formate prin alunecare si tinovul plutitor. La acest obiectiv natural deosebit de valoros se poate ajunge pe poteca marcata.
La intrare în Hoteni pe dreapta locuieste, într-o casa construita în stilul arhitecturii locale, cântaretul Ioan Pop zis Popicu, initiatorul si pastratorul obiceiului "Horea din Sopru" care se tine în duminicile din luna august, în satele Breb, Hoteni si Sat Sugatag.
Dincolo de podul de peste Darasca, drumul urca, ajunge în Handal si de aici se racordeaza la traseul 2, aproape de intrarea în Ocna Sugatag.
  3. Harnicesti - Hoteni - Ocna Sugatag
TRASEE TURISTICE
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1