Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement
www.maramures-ofertaturistica.ro
La întrarea în Petrova, imediat dincolo de calea ferata, spre stânga se desprinde drumul spre localitatea BISTRA (DJ 185, km 4), asezata la intrarea Viseului în frumosul defileu situat înainte de confluenta Viseului cu Tisa. Dupa podul peste Viseu, spre dreapta se desprinde drumul forestier de pe valea Bistrei, pe care dincolo de valea Senderschi, apare marcajul, ce evita centrul localitatii, trecând peste platoul Poderei (o frumoasa terasa a Viseului). Traseul urmeaza drumul forestier pâna în Preluca Bistrei, de unde urca la dreapta pe poteca pâna în Preluca lui Ionas, coborând apoi la Paltinul, în valea Frumuseaua.
Biserica noua si impunatoare de pe valea Senderschi este amplasata în locul în care nobilii de Petrova (Petrovay) au cedat un teren pentru constructia unei manastiri, în jurul careia s-a creat ulterior localitatea Bistra. La manastire a avut resedinta si episcopul Serafim din familia Petrovay.
Drumul judetean strabate în aval defileul sapat în conglomerate cretacice, punctat de poienite, bulboane pe râu, un loc de popas în portiunea cea mai pitoreasca a râului, un traseu excelent pentru turismul nautic, verificat si cunoscut nu doar de români, ci si de slovaci sau polonezi. În versantul stâng se înalta calcarele cu pesteri din Dealul Tocarnea (defileul, ca si versantii sai fac parte din aria de conservare si protejare a faunei Zasiu-Runc-Hlubochi), având o suprafata de 745 ha, apartinând Parcului Natural "Muntii Maramuresului".
Defileul este strabatut nu doar de sosea, ci si de calea ferata spre Sighetu Marmatiei, avantajata de tunelele din zonele în care nu mai are loc pe malul Viseului. Apoi valea se deschide, lasa în stânga un pod calamitat de viitura (pe care odata se trecea cu autoturismul, acum trecerea la pas facându-se cu emotii, recompensate însa pe deplin de imaginile asupra Viseului viguros, dar linistit, din apropiere de finalul misiunii sale). Ajungem în localitatea VALEA VISEULUI (km 12). În dreapta pe o terasa se vede biserica ortodoxa ucraineana, apoi ajungem la un pod auto peste Viseu (stânga), traversat de marcajul turistic ce duce prin Luhei la manastirea Herea (denumita si Petrova sau Valea Luminata). Spre dreapta marcajul turistic ne aduce pe malul Tisei în gara Valea Viseului, fost si viitor punct de frontiera feroviar cu Ucraina (din pacate nu si actual). Aici trenurile îsi desprind locomotiva, care ajunge pe ocolite în fostul terminus al trenului, tractându-l în sens opus, întrând apoi în defileul Tisei de la rezervatia Kuzi din Ucraina (dintre Valea Viseului si Lunca la Tisa) spre depresiunea Maramuresului. Dincolo de podul auto de peste Viseu se afla noua biserica greco-catolica ortodoxa. Drumul auto este continuat de un drum forestier degradat, care ocoleste pe deasupra defileul Tisei, ajungând în Lunca la Tisa. Acesta strabate aria de conservare si protejare a faunei Nacladovati, limitrofa cu Rezervatia biosferei Kuzi din Ucraina
Sa mai mentionam ca la confluenta Viseului cu Tisa, Viseul pare "fratele" mai mare, localitatea purtând în consecinta, multi ani (în perioada interbelica) numele de "Gura Tisei". De aici la doar 5,5 km în amonte, pe Tisa, în Ucraina, în localitatea Dilove, se afla monumentul care marcheaza din anul 1887 - CENTRUL GEOGRAFIC AL EUROPEI (de atunci, pentru ca acum Europa se întinde pâna în centrul Asiei Centrale).
  7. Petrova - Bistra - Valea Viseului
TRASEE TURISTICE
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1