Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement
www.maramures-ofertaturistica.ro
Din centrul localitatii un drum (DC 7) traverseaza Viseul, ajungând în localitatea Crasna Viseului, cu o biserica noua ridicata între anii 1994-1996. De aici un drum forestier urca cca 6 km pâna la Paltinul. Aici la intrarea în Parcul Natural Muntii Maramuresului, drumurile se depart spre Preluca lui Ionas-Bistra, izvorul mineral spre narcisele de la Tomnatic-Sehleanu, sau pe piciorul Plaiului spre vârful Pop Ivan (1937 m).
Din Leordina, dincolo de podul de peste Viseu, se desprinde spre nord drumul ce duce în localitatea RUSCOVA (DJ 187), localitate mare, cu o interesanta biserica de lemn (*) în zona Oblaz originara din Moisei, biserica ridicata în anul 1779. Sunt si mai multe biserici noi, cea din centrul localitatii cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" fiind sfintita în anul 2009.
Drumul judetean asfaltat urmeaza în continuare cursul valea Ruscovei si dupa ce strabate catunele Lespedea si Miclusa, ajunge în REPEDEA, la confluenta Ruscovei cu Repedea. Suntem la poalele principalelor vârfuri ale muntilor Maramuresului: Farcau (1956) si Mihailec (1918 m), accesibile pe marcajul turistic de la scoala din Repedea, pe la Chicera-Runea-Rugas. Din centrul localitatii alt marcaj turistic ne conduce la poienile cu narcise din Tomnatic-Sehleanu. Tot acolo ne dirijeaza marcajul turistic de la brigada silvica Repedea (3 km de centrul localitatii) pe valea Tomnatecului, pe la izvorul mineral. Sarbatoarea Narciselor ce este organizata în Repedea la sfârsitul lunii mai, mobilizeaza grupuri de vizitatori, dornici sa cunoasca poienile cu "aiut de munte" (denumirea locala a narciselor).
Drumul judetean patrunde apoi în depresiunea Poienile de sub Munte, ocupata aproape integral de locuintele extinsei localitati, de care apartin 17 catune. În centru observam scoala cu picturi exterioare de factura istorica, precum si monumentul dedicat voluntarilor care s-au încadrat în anul 1944 în Armata Rosie (localitatea având populatia aproape integral ucraineana), ridicat între anii 1945-1950, cu steaua rosie din vârf schimbata în cruce dupa 1990.
Frumoasa biserica de lemn "Înaltarea lui Isus"(**) fosta greco-catolica ucraineana a fost ridicata între anii 1777-1796, având pridvor extins. Chiar lânga aceasta se ridica biserica ortodoxa ucraineana noua "Sf. Treime", ridicata între anii 1981-1988. Biserica greco-catolica ucraineana "Schimbarea la fata" a fost ridicata între anii 2006-2009.
Din centrul localitatii se desprinde spre dreapta drumul forestier ce se înscrie pe valea Cvasnita, cu acces la izvoarele minerale utilizate atât ca apa de masa, cât si într-un mic stabiliment balnear. Dincolo de catunul Cvasnita, drumurile forestiere se ramifica spre valea Leorda, cu acces la poiana Muncelasu-Piatra Baitei, sau spre valea Rosusnei-Muncelul Popii.
Amonte de centru, lasam pe dreapta biserica "Sf. Dumitru", ridicata între anii 1937-1938, cu ferestre mestesugit dispuse pentru filtrarea luminii în interior. Dupa zona Horb, drumul ajunge la gura vaii Bardi, pe care se poate urca la Pietrosul Bardaului (1850 m). În amonte ajungem în Luhei (Lug citit Luh în ucraineana, înseamna lunca), la confluenta Ruscovei cu valea Paulic, de unde un marcaj turistic urca prin catunul de munte Smereca spre Stânisoara-vârful Mihailec (1918 m) - lacul Vinderel. Aici se afla o bisericuta cu cupole caracteristice bisericilor ruse, sfintita în anul 2005. Putin mai în amonte, în capatul localitatii se afla cabana de vânatoare Cosnea, de unde un traseu turistic marcat cu banda rosie duce spre valea Vaserului (Bardau) pe la vârfurile Pecealu-Bucovinca-Pietrosul Bardaului. La cca 1 km amonte la Gura Ricai, drumurile se despart pe apele Ricai si Socolaului, fiecare dintre ele patrunzând adânc în mijlocul muntilor Maramuresului.
  8. Petrova - Crasna - Ruscova - Poienile de sub Munte
TRASEE TURISTICE
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1