Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement - Trasee turistice - Harta turistica - Agentii de turism - Cazare - Restaurante - Agrement
www.maramures-ofertaturistica.ro
Un colt inedit al Maramuresului li se deschide celor ce se înscriu pe drumul auto de pe valea Slatioarei. Dupa o scurta portiune cu aspect de defileu, cu versanti abrupti si împaduriti, intram într-o zona deluroasa unde predomina fânetele si ajungem apoi în localitatea SLATIOARA (DJ 186 D, km 5), renumita pentru cele 4 izvoare de "slatina" de la care si-a luat numele (Trifu, Buftea, Stoica si cel de pe valea Morii), ca si pentru prezenta în pâlcurile de padure ramase, a unor frumoase orhidee denumite papucul doamnei (Cypripedium calceolus), identificate de profesoara Ioana Bondrea în anul 1970, planta ocrotita care înfloreste în jurul zilei de Ispas (Înaltarea Domnului -Ziua Eroilor).
Dupa înca 3 km întram în satul GLOD (DJ 186 D, km 8) - mentionat sub numele "Mochar" în anul 1418. Înainte de centru o ulita spre dreapta ne duce la casa natala a vestitilor cântareti populari Ion si Stefan Petreus, instrumentisti si valorificatori de exceptie ai folclorului maramuresean. În memoria lui Ion Petreus, în anul 2005 s-a ridicat o troita în centrul localitatii, executata de sculptorul Alexandru Perta-Cuza. Tot atunci s-a initiat un festival folcloric denumit "La hoarea Petreusilor" din pacate fara continuitate. În centru, dincolo de vale pe un delusor, se afla biserica de lemn "Sf. Nicolae" (**) - monument istoric construit din bârne de brad în jurul anului 1700, ce prezinta mai multe caracteristici ce o individualizeaza de celelalte biserici de lemn maramuresene: streasina extinsa, urme de pictura exterioara deasupra usii de intrare (la unele biserici de lemn din Maramures, urmele de pictura exterioare sunt rezultatul "reciclarii" materialului lemnos mai vechi), dar si elemente caracteristice bisericilor de lemn maramuresene (forma pentagonala a absidei altarului). Pictura interioara se mai pastreaza doar în altar, fiind realizata de preotul Tivadar Vasile în anul 1829 (numele de familie Tivadar se pastreaza si acum în localitate). Ceea ce impresioneaza puternic pe vizitatori sunt terasele ce împânzesc Magura Glodului, facute nu de aztecii emigrati din Machu Pichu (desi nu poti remarca similitudini cu terasele din orasul din Peru), ci de stramosii glodenilor, care cu mult efort au practicat cultivarea cerealelor (secara si hrisca) pâna prin anii 1950-1960, pe pante accentuate. Multa vreme în trecutul apropiat, terasele au fost folosite ca fânete, pentru ca acum multe sa fie total abandonate.
Apele minerale sunt bine reprezentate în Glod (8 izvoare minerale), de la "slatina" (la intrarea în sat), la ape de masa carbogazoase sau cu hidrogen sulfurat, utile în tratamente balneare. Renumit ca apa de masa este borcutul de la Stanca ("stanca" fiind o depunere de travertin, datorata izvorului mineral). Drumul forestier degradat continua pe izvorul Rece spre liziera padurii. Spre stânga, un drum de tractor urca accentuat spre pietraria Scarisoara, unde s-au cioplit multe pietre de moara, de unde se poate urca la vârful Scarisoara (1226 m), pe la micul ochi de apa (6 x 2,5 m) denumit taul Scarisoarei. Mai jos de pietrarie a existat un spectaculos izvor - Ciuroi, acum captat pentru alimentarea cu apa a localnicilor.
  10. Gura Slatioarei - Slatioara - Glod
TRASEE TURISTICE
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1